Właściwości kukurydzy

Właściwości prozdrowotne i odżywcze kukurydzy

Kolorowe odmiany kukurydzy swoje nieocenione właściwości prozdrowotne posiadają za sprawą ciemnego zabarwienia ziarna, zawierającego bardzo dużo antocyjanów (zwanych też flawonoidami), którym przypisywane są między innymi właściwości przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe.

Antocyjany (z greckiego „anthos” = kwiat i „kyanos” = niebieski) to naturalne, pochodzące ze świata roślin pigmenty rozpuszczalne w wodzie stosowane często jako barwniki spożywcze (kolory warzyw i owoców). Antocyjany, które należą do jeszcze szerszej grupy flawonoidów, są odpowiedzialne za wybarwianie się owoców lub innych części roślin na kolor purpurowy, fioletowy i czerwony, jak np. kolor borówek, jagód, czy niebieskich i czerwonych winogron. 

Badania prowadzone w “Texas Agricultural and Mechanical University” wykazały, że niebieska kukurydza zawiera wielokrotnie więcej antocyjanów niż świeże jagody, które powszechnie są uznawane za jedno z najbogatszych źródeł tych przeciwutleniaczy.

A to wszystko dlatego, że wśród antocyjanidów są lepsze i gorsze przeciwutleniacze, a zawarty w niebieskiej kukurydzy to tzw. „C3G” (3- O – P-D-glukozydu), znany też jako glukopiranozyd, ma bardzo silne działanie antyoksydacyjne. Jego zdolność zapobiegania uszkodzeniom komórek w wyniku promieniowania UV jest wielokrotnie mocniejszy niż w skuteczności działania witaminy E (ochrona układu krwionośnego).

Naukowcy z Wydziału Nauk Ogrodniczych A & M University w Teksasie, niedawno stwierdzili, że średnia zawartość antocyjanów w świeżej peruwiańskiej fioletowej kukurydzy wynosi 16,4 mg/g, co w porównaniu do uważanych za najbardziej wyposażone w antocyjany świeże jagody 1,3 do 3,8 mg/g wygląda bardzo imponująco.

Zmniejsza ryzyko hemoroidów i raka jelita grubego

Jedna szklanka ziaren kukurydzy zaspokaja aż 18,4% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Ma to bardzo duże znaczenie w przypadku wszelkiego rodzaju problemów ze strony układu pokarmowego, np. zatwardzeń czy biegunek. Duże spożycie błonnika uchroni cię od hemoroidów i zmniejszy ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Błonnik wspomaga pracę jelit i przemieszczanie się kału. Stymuluje wydzielanie soków trawiennych. Pomaga również uniknąć nieprzyjemnych objawów związanych z zespołem jelita drażliwego. (Wspomaga trawienie i procesy metaboliczne, łagodzi dolegliwości układu pokarmowego, łagodzi chemoroidy i wrzody żołądka).

Neutralizuje wolne rodniki

Badania dowodzą, że kukurydza jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wywołujące raka wolne rodniki. W przeciwieństwie do innych warzyw, gotowanie kukurydzy zwiększa ilość aktywnych przeciwutleniaczy, co sprawia, że gotowana słodka kukurydza jest jeszcze zdrowsza, niż surowa. Warzywo to zawiera również związek fenolowy o nazwie kwas ferulowy, którego działanie przeciwnowotworowe udowodniono podczas badań nad guzami prowadzącymi do raka piersi i raka wątroby (zdrowa dieta fitness i działanie lecznicze w jednym).

Chroni serce

Badania dowodzą, że olej kukurydziany ma działanie przeciwmiażdżycowe i obniża poziom złego cholesterolu. Dzięki temu zmniejsza ryzyko wielu chorób układu sercowo-naczyniowego. Spożywanie oleju z kukurydzy to najlepszy sposób na zdrowe serce i dostarczenie organizmowi optymalnych proporcji kwasów tłuszczowych Omega-3. Obniża on również ciśnienie krwi i ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału, czy udaru mózgu .

Zapobiega anemii

Zawarte w kukurydzy witamina B12 i kwas foliowy zapobiegają anemii wywołanej deficytem tych składników. Kukurydza dostarcza również dużej ilości żelaza, które jest niezbędne w procesie formowania nowych czerwonych krwinek. Jego niedobór to główna przyczyna anemii. Deficyt kwasu foliowego u kobiet w ciąży może prowadzić do poważnych uszkodzeń płodu. Kukurydza zaspokaja dużą część dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.

Pomaga w walce z cukrzycą i nadciśnieniem

Badania dowodzą, że spożywanie kukurydzy pomaga w walce z cukrzycą typu 2 i jest skutecznym sposobem walki z nadciśnieniem. Związki fitochemiczne zawarte w tym warzywie regulują wchłaniania i uwalnianie insuliny, co zapobiega nagłym skokom i spadkom jej poziomu we krwi, pozwalając cukrzykom zachować bardziej normalny tryb życia.

Badania jakie zostały przeprowadzone na koreańskim uniwersytecie „Hallym University Medical Center”, w Seulu potwierdziły, że u chorych na cukrzycę myszy, którym włączono do diety niebieską kukurydzę, rozwój choroby znacznie spowolnił lub niemal całkiem się zatrzymał. Badania te bezsprzecznie potwierdziły, że zawarte w niebieskiej kukurydzy flawonoidy mogą zapobiegać rozwojowi nefropatii cukrzycowej na wiele sposobów, między innymi hamując aktywacje monocytów oraz naciekanie tkanek przez makrofagi.

Badania na myszach i szczurach do których diety włączono systematyczne dodawanie fioletowej kukurydzy przez kilkanaście tygodni wykazują mniejszą tendencję do tycia niż grupa kontrolna, która dostawała taką samą ilość paszy bez dodatku tej kukurydzy. Dodatkowo doświadczalnie dowiedziono, że szczury systematycznie jedzące fioletową kukurydzę mają zdecydowanie niższy poziom cholesterolu całkowitego.

Jest chętnie wykorzystywana w kosmetyce

Skrobia kukurydziana to składnik wielu kosmetyków. Można ją również stosować miejscowo w celu złagodzenia uczuleń skórnych. Składniki otrzymane na bazie kukurydzy mogą z powodzeniem zastąpić często dodawane do kremów wazelinę czy olej parafinowy, które nie tylko zatykają pory, ale również podejrzewane są o działanie rakotwórcze.

Bogate źródło witamin

Kukurydza jest bogata w witaminy z grupy B, w szczególności w tiaminę i niacynę. Tiamina jest niezbędna dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Niedobór niacyny może natomiast prowadzić do pelagry – choroby objawiającej się biegunką, demencją i problemami natury dermatologicznej, które często pojawiają się u osób niedożywionych.

Kukurydza jest również doskonałym źródłem kwasu pantotenowego, który jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu węglowodanów, białek i tłuszczów, a jej ziarna dodatkowo są bogate w witaminę E – naturalny przeciwutleniacz, który nie tylko opóźnia procesy starzenia, ale przede wszystkim zwiększa odporność organizmu na różnego rodzaju choroby.

Zawiera również wiele witamin, jak: A, C, E, 81, 82, PP.

Dostarcza niezbędnych minerałów

Kukurydza zawiera cenne minerały, które bardzo korzystnie wpływają na nasz organizm. Fosfor, magnez, mangan, cynk, żelazo i miedź – to tylko niektóre z nich. Warzywo to jest również źródłem pierwiastków śladowych (jak na przykład selen), które trudno jest dostarczyć organizmowi z konsumowanych na co dzień produktów. Zawarty w kukurydzy fosfor jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju, zdrowych kości i właściwego funkcjonowania nerek. Magnez przyczynia się do utrzymania prawidłowego tętna i zwiększa gęstość kości.

Kukurydza cukrowa zawiera komplet mikro- i makroelementów, a w szczególności charakteryzuje się dużą zawartością wapnia, magnezu, żelaza oraz cynku. Na podkreślenie zasługuje wielokrotnie wyższa niż w innych warzywach zawartość selenu, który odgrywa olbrzymią rolę w profilaktyce antynowotworowej.

Jest bogatym źródłem beta-karotenu

Zawarty w kukurydzy beta-karoten (przekształcany się w organizmie w witaminę A) jest niezbędny dla utrzymania zdrowego wzroku i pięknej skóry. Korzystnie wpływa również na układ odpornościowy. Witamina A to również bardzo silny antyoksydant pomocny w leczeniu nowotworów i chorób serca.

Kukurydza, choć wygląda niepozornie, jest prawdziwą skarbnicą cennych właściwości prozdrowotnych i odżywczych. Nie tylko dostarcza istotnych węglowodanów, białka, witamin i minerałów, ale również wspomaga walkę z cukrzycą i nadciśnieniem, chroni przed chorobami serca i pomaga zapobiegać wadom rozwojowym układu nerwowego (tzw. wadom cewy nerwowej).

Copyright © 2024 UniqueCorn. Wszelkie prawa zastrzeżone. | design by GreenMouse |