CO ROBIMY
Pragniemy popularyzować doceniane i wykorzystywane już przez starożytnych Inków i Azteków, ukryte obok wielu wartości odżywczych i walorów smakowych, pro zdrowotne wartości w naturalnych pierwotnych odmianach kukurydzy o kolorowym zabarwieniu i pięknym wyglądzie.
Odmiany kukurydzy o purpurowej lub fioletowej barwie ziaren posiadają status wyjątkowo skutecznego obrońcy przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, które odpowiadają za zbyt szybkie starzenie się komórek i organów, a poza tym są bezpośrednią przyczyną wielu chorób naczyniowo-sercowych i nowotworowych, a także udaru mózgu, artretyzmu, schorzeń układu nerwowego, katarakty, cukrzycy i kurzej ślepoty. To wszystko za przyczyną wysokiej zawartości przeciwutleniaczy zawartych w naturalnych barwnikach roślinnych zwanych antocyjany należące do grupy flawonoidów (przeciwutleniacze/antyoksydanty). Te dobroczynne dla zdrowia właściwości czerwonej kukurydzy doceniali i wykorzystywali już ludzie z starożytnych cywilizacji Inków, którzy uprawiali odmianę kukurydzy (Purple Corn) w Andach tysiące lat temu. A dziś naukowcy z Ameryki potwierdzają skuteczność opisanych powyżej właściwości zalecając suplementy diety z mąki wytwarzanej z purpurowej kukurydzy nie tylko dla sportowców, ale dla każdego kto planuje długie życie.
Tego rodzaju odmiany kukurydzy już tysiące lat temu były uprawiane w peruwiańskich Andach. Dziś najbardziej są rozpowszechnione w Peru, Chile i Boliwii, gdzie występują w wielu różnych wersjach/odmianach, gdzie z jednej strony jest w dużych ilościach spożywana przez ludzi i wyrabia się z niej najróżniejsze artykuły spożywcze (np. chleb z kukurydzy, tortilla czy inne wypieki z mąki kukurydzianej), łącznie z napojami i słodyczami, a oprócz tego karmi się nią zwierzęta domowe.
Nieocenione właściwości prozdrowotne kolorowych odmian kukurydzy posiadają za sprawą ciemnego zabarwienia jej ziarna, które zawiera bardzo dużo antocyjanów (zwanych też flawonoidami), którym przypisywane są między innymi właściwości przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe.
Antocyjany (z greckiego „anthos” = kwiat i „kyanos” = niebieski) to naturalne, pochodzące ze świata roślin pigmenty rozpuszczalne w wodzie stosowane często jako barwniki spożywcze. Antocyjany, które należą do jeszcze szerszej grupy flawonoidów, są odpowiedzialne za wybarwianie się owoców lub innych części roślin na kolor purpurowy, fioletowy i czerwony, jak np. kolor borówek, jagód, czy niebieskich i czerwonych winogron.
Dlatego dążymy do popularyzowania tych skarbów natury do włączania ich do codziennej diety ludzi i zwierząt domowych. Uprawiane przez nas odmiany w różnych zakątkach ziemi od dawien dawna są wykorzystywane jako (zastosowanie kukurydzy):
-
Mąka z niebieskiej kukurydzy lub czerwonej do kolorowych i zdrowych wypieków zarówno jak chleb kukurydziany lub inne pieczywo z kukurydzy, ciasto z kukurydzy, naleśników, pierogów lub i mąka na tortillę, tamali czy inne wyroby z kukurydzy, lub potrawy z kukurydzy jak placki kukurydziane.
-
Mączka do szejków, kaszka kukurydziana jako suplementy diety .
-
Konserwowa kolorowa kukurydza do sałatek i jednogarnkowych potraw mięsnych (ziarno kukurydziane).
-
Do gotowania lub grillowania świeżych kolb kukurydzy.
-
Do uprawiania w ogródkach działkowych (nasiona kukurydzy).
-
Do przygotowywania przekąsek jak popcorn, wafle oraz na chrupki kukurydziane i na płatki kukurydziane.
-
Do bukietów dekoracyjnych po zasuszeniu (ozdoby, dekoracje, bukiety).
-
Karma dla zwierzą domowych (kukurydza dla ptaków, czy kukurydza dla gryzoni).
Jednak pracochłonność ekologicznej uprawy tych wymagających odmian kukurydzy ogranicza ilościowo możliwości produkcyjne w stosunku do dużego zapotrzebowania i wprowadzanie naszej uprawy do kolejnych z podanych wyżej gałęzi wymaga czasu i musi odbywać się stopniowo.
Oprócz celu produkcji spożywczej produkujemy w naszym gospodarstwie karmę dla zwierząt i ptaków domowych w postaci wysuszonych w kolbie naturalnych ziaren kukurydzy, które występują w różnych opakowaniach zarówno pod względem wielkości (jednopaki, dwupaki i trzypaki) i pod względem przeznaczenia ( dla gryzoni lub dla ptaków).