PRODUKTY SPOŻYWCZE
Czy wiesz, że gotowana czarna kukurydza nie traci swoich wartości odżywczych?
Większość z kolorowych kukurydz podczas gotowania twardnieje i przybiera mączny, nieatrakcyjny smak. Również żadna z nich, nie jest tak bardzo słodka, jak znane obecnie odmiany żółtej kukurydzy cukrowej (tzw. super słodkiej).
Jednak kilka z odmian kukurydz o ciemnym zabarwieniu zachowuje delikatność ziaren, naturalny oraz charakterystyczny smak i aromat, który dla wszystkich tych, którzy pamiętają te kulinarne doświadczenia sprzed ,,ery kukurydzy super słodkiej” mogą sprawić wiele przyjemności.
Dodatkowe korzyści dla organizmu i zdrowia jakie można zyskać włączając do diety kukurydzę są nie do przecenienia. Naturalne pigmenty nadające tym odmianom charakterystycznego i atrakcyjnego koloru, to organiczne związki chemiczne jak fenole, antocyjany, chlorofile, kwas foliowy i wiele innych, w dodatku ich zawartość w kukurydzy jest wielokrotnie większa niż w jagodach.
Już dwa tysiące lat temu Aztekowie przypisywali tym odmianom właściwości prozdrowotne i wręcz lecznicze, a dziś naukowcy udowodnili, że antyoksydanty, które zawiera ta kukurydza chronią przed zbyt szybkim starzeniem się komórek i organów naszego organizmu i przed groźbą chorób: sercowo-naczyniowych i nowotworowych, udaru mózgu, artretyzmu, schorzeń układu nerwowego, katarakty, cukrzycy i wielu innych.
Co więcej, badania naukowe dowodzą, że w przeciwieństwie do przeciwutleniaczy zawartych w owocach i warzywach, które tracą swoją siłę w trakcie obróbki termicznej, te zawarte w czarnej kukurydzy podczas gotowania zwiększają aktywność zyskując na sile, co sprawia, że gotowana lub grilowana czarna kukurydza jest jeszcze zdrowsza, niż surowa.
Produkty dostępne sezonowo.