BLACK AZTEK
POCHODZENIE
To jedna z najdłużej znanych odmian kukurydzy przez ludzkość. Już dwa tysiące lat temu uprawiali ją w peruwiańskich Andach Aztekowie, którzy doceniali jej wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne, przypisując jej moce uzdrawiające.
WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE
Ciemno zabarwione ziarno tej kukurydzy zawiera bardzo dużo antocyjanów (zwanych też flawonoidami - naturalne barwniki), którym przypisywane były, a dziś potwierdzili to naukowcy, właściwości przeciw-cukrzycowe.
Choroba cukrzycowa często prowadzi w wyniku powikłań do uszkodzeń nerek zwanych nefropatią cukrzycową, która powoduje niewydolność nerek.
Zespół Min-Kyung Kanga z koreańskiego uniwersytetu Hallym zbadał komórkową i molekularną aktywność antocyjanów tej kukurydzy (PCA), wykorzystując ludzkie komórki pochodzące z kłębuszków nerkowych oraz chore na cukrzycę myszy. Jak się okazało, PCA mogą zapobiegać rozwojowi nefropatii cukrzycowej na wiele sposobów, między innymi hamując aktywacje monocytów oraz naciekanie tkanek przez makrofagi. Dlatego naukowcy uważają, że kukurydza Black Aztec może być dobrym środkiem zapobiegawczym w przypadku cukrzycy typu 2 oraz chorób nerek.
Ponadto, antyoksydanty, które zawiera ta kukurydza chronią przed zbyt szybkim starzeniem się komórek i organów naszego organizmu i przed groźbą chorób: sercowo-naczyniowych i nowotworowych, udaru mózgu, artretyzmu, schorzeń układu nerwowego, katarakty, cukrzycy i wielu innych.
W przeciwieństwie do przeciwutleniaczy zawartych w owocach i warzywach, które tracą swoją siłę w trakcie obróbki termicznej, te zawarte w czarnej kukurydzy podczas gotowania zwiększają aktywność zyskując na sile, co sprawia, że gotowana czarna kukurydza jest jeszcze zdrowsza, niż surowa.
CECHY FIZYCZNE
Odmiana Black Aztec wykształca raczej drobnej wielkości i smukłe kolby o długości ok 16-20 cm, które mają średnio po 10 rzędów i 32 średniej wielkości ziarniaków w rzędzie. Ziarna mają granatowo-czarny kolor i są lekko spłaszczone o wypukłym i zaokrąglonym wierzchołku, gładkie i błyszczące w fazie dojrzałości mlecznej lecz matowe i pomarszczone w fazie dojrzałości mącznej.
WARTOŚCI ODŻYWCZE KUKURYDZY
Po pierwsze ta odmiana o czarno-fioletowym zabarwieniu ziaren wytwarza o 20% więcej białka w porównaniu z powszechnie znanymi odmianami żółtymi, a jej białko ma wyższą zawartość aminokwasów niż białko kukurydzy żółtej i zawiera także tryptofan i lizynę (wartości dietetyczne, niczym odżywki dla sportowców).
Ziarna kukurydzy w odmianie Black Aztec są bardzo pożywne i dostarczają duże ilości niezbędnych dla ludzi wartości odżywczych.
SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA
Przyrządzona na grillu ma pyszny niepowtarzalny smak kruchych ziaren z delikatną nutą orzecha i lekką słodkością.
Można ją również gotować w wodzie. W trakcie gotowania w osolonej wodzie prawie wcale nie zmienia koloru zachowując swój atrakcyjny egzotyczny wygląd.
Najszybciej oczywiście przygotowuje się ją w kuchence mikrofalowej. Wystarczy do odpowiedniego dla kuchenki mikrofalowej naczynia wlać kilka łyżek wody, włożyć do niego kukurydzę, przykryć folią spożywczą i gotować przez 5 minut na najwyższej mocy. Kolejną możliwością jest gotowanie przez ok 7 minut w paro-warze.
SMAK
Odmiana ta jest przeznaczona dla osób, dla których tzw. kukurydza ,,super słodka” posiada zbyt dużo cukru. Ziarna tej kukurydzy po ugotowaniu mają wyjątkowo delikatną skórkę i miękki miąższ o lekko słodkim smaku z konsystencją podobną do kaszy pęcak.
BADANIA LABORATORYJNE
Całość produkowanej przez nas kukurydzy poddajemy kontroli przez badania losowo pobieranych próbek w laboratorium środowiskowym celem wykluczenia obecności (Listeria – monocytogenes, Salmonella, Echerichia Coli, Drożdże i Pleśnie) dzięki któremu spełnia wymagania określone w Rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1441/2007 z dnia 5 grudnia 2007 zmieniające Rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych w zakresie oznaczanych powyżej parametrów. Badania do pobrania w zakładce certyfikaty.