Black Mexican

BLACK MEXICAN

POCHODZENIE

Rodowód tej odmiany nie prowadzi do Meksyku, jakby sugerowała to jej nazwa, lecz do Nowego Yorku gdzie powstała. prawdopodobnie pochodzi od odmiany "Iroquois Black Puckers".

Black Mexican

Gdy wykształca ziarna, na początku są one białe i wraz z procesem dojrzewania nabierają koloru. Najpierw nabrzmiewają fioletem, a z czasem robi się niemal całkowicie czarna.

Koneserzy i internauci zgodnie oceniają, że odmiana Black Mexican jest najsłodszą spośród wszystkich ciemno barwnych odmian. Jej zawartość cukru potwierdza marszczenie się jej ziaren podczas wysychania co świadczy o typowym dla kukurydzy cukrowej upośledzeniu genu odpowiedzialnego za przekształcanie sacharozy w skrobię.

Po osiągnięciu pełnej dojrzałości kolor nasion przybiera ciemno szary i lekko metalicznej czerni.

WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE

Podobnie jak inne odmiany o ciemnym zabarwieniu oprócz wielu wysokiej jakości wartości odżywczych, zawiera duże ilości antocyjanów z grupy flawonoidów i fenoli, które sprawiają, że kukurydza ta jest przyporządkowana do tak zwanej żywności funkcjonalnej o właściwościach bioaktywnych, za sprawą wysokiej skuteczności antyoksydantów chroniących organizm przed zbyt szybkim starzeniem się komórek i uszkodzeniami DNA, broniąc organizm przed groźbą wielu chorób: sercowo-naczyniowych, nowotworowych i cukrzycy.

CECHY FIZYCZNE

Odmiana Black Mexican wykształca niewielkie kolby o długości ok 14-18 cm, które mają średnio po 10 rzędów i 32 średniej wielkości ziarniaków w rzędzie. Ziarna mają czarny kolor i są lekko spłaszczone o wypukłym wierzchołku, gładkie i miękkie o błyszczącej powierzchni.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Po pierwsze ta odmiana o czarno-fioletowym zabarwieniu ziaren wytwarza o 20% więcej białka w porównaniu z powszechnie znanymi odmianami żółtymi, a jej białko ma wyższą zawartość aminokwasów niż białko kukurydzy żółtej i zawiera także tryptofan i lizynę.

Ziarna kukurydzy w odmianie Black Mexican są bardzo pożywne i dostarczają duże ilości niezbędnych dla ludzi wartości odżywczych.

SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA

Ta fioletowa kukurydza przyrządzona na grillu ma pyszny niepowtarzalny smak kruchych ziaren z delikatną słodkością.

Można ją również gotować w wodzie, ale podczas tego procesu zmienia ona kolor.

Najszybciej oczywiście przygotowuje się ją w kuchence mikrofalowej. Wystarczy do odpowiedniego dla kuchenki mikrofalowej naczynia wlać kilka łyżek wody, włożyć do niego kukurydzę, przykryć folią spożywczą i gotować przez 5 minut na najwyższej mocy.

Kolejną możliwością jest gotowanie przez ok 7 minut w parowarze.

BADANIA LABORATORYJNE

Całość produkowanej przez nas kukurydzy poddajemy kontroli przez badania losowo pobieranych próbek w laboratorium środowiskowym celem wykluczenia obecności (Listeria – monocytogenes, Salmonella, Echerichia Coli, Drożdże i Pleśnie) dzięki któremu spełnia ona wymagania określone w Rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1441/2007 z dnia 5 grudnia 2007 zmieniające Rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych w zakresie oznaczanych powyżej parametrów. Badania do pobrania w zakładce certyfikaty.

Copyright © 2024 UniqueCorn. Wszelkie prawa zastrzeżone. | design by GreenMouse |