OAXACAN GREEN
POCHODZENIE
Odmiana tej pięknej kukurydzy o szmaragdowym zabarwieniu dojrzałych ziaren już setki lat temu była uprawiana pod nazwą Oaxacan Green przez Indian z Plemienia Zapotek w południowym Meksyku w stanie Oaxaca w rejonie przesmyku Tehuantepec.
Zapotekowie zbierali kolby kukurydzy Oaxacan Green w fazie dojrzałości mlecznej do spożywania po ugotowaniu lub pieczeniu w ognisku, zbierane w fazie suchej (dojrzałości mącznej) wykorzystywano na mąkę do pieczenia chleba jak również do sporządzania ciasta do tortilli i tamalii oraz jako pasza dla zwierząt.
WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE
Pod względem wartości odżywczych odmiana ta nie różni się niczym od popularnej w Europie kukurydzy żółtej, jednak to co zyskuje organizm ze spożywania jej ponad podstawowe wartości odżywcze jest nie do przecenienia.
Za zielone wybarwienie ziaren odpowiada wysoka zawartość chlorofilu, który bardzo pozytywnie wpływa na układ trawienny oraz stymuluje pracę wątroby wspomagając organizm w procesie usuwania toksyn, co wpływa bezpośrednio na stan skóry, podwyższa odporność, a wysoka zawartość luteiny i zeaksantyny korzystnie wspomaga wzrok wzmacniając siatkówkę oka.
Ponadto zgromadzony chlorofil w wybarwionej na zielony kolor kukurydzy wspomaga procesy metaboliczne i trawienne oraz łagodzi dolegliwości związane ze stanami zapalnymi, wrzodami, hemoroidami lub astmą.
Naturalny zielony barwnik roślinny to również źródło kwasu foliowego, który w szczególności potrzebny jest w okresie ciąży, ponieważ ogranicza ryzyko wad rozwojowych u dziecka. Kwas foliowy jest również potrzebny do wytwarzania serotoniny i noradrenaliny, które są nazywane hormonami szczęścia.