Oaxacan Green

OAXACAN GREEN

POCHODZENIE

Odmiana tej pięknej kukurydzy o szmaragdowym zabarwieniu dojrzałych ziaren już setki lat temu była uprawiana pod nazwą Oaxacan Green przez Indian z Plemienia Zapotek w południowym Meksyku w stanie Oaxaca w rejonie przesmyku Tehuantepec.

OAXACAN  GREEN

Zapotekowie zbierali kolby kukurydzy Oaxacan Green w fazie dojrzałości mlecznej do spożywania po ugotowaniu lub pieczeniu w ognisku, zbierane w fazie suchej (dojrzałości mącznej) wykorzystywano na mąkę do pieczenia chleba jak również do sporządzania ciasta do tortilli i tamalii oraz jako pasza dla zwierząt.

WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE

Pod względem wartości odżywczych odmiana ta nie różni się niczym od popularnej w Europie kukurydzy żółtej, jednak to co zyskuje organizm ze spożywania jej ponad podstawowe wartości odżywcze jest nie do przecenienia.

Za zielone wybarwienie ziaren odpowiada wysoka zawartość chlorofilu, który bardzo pozytywnie wpływa na układ trawienny oraz stymuluje pracę wątroby wspomagając organizm w procesie usuwania toksyn, co wpływa bezpośrednio na stan skóry, podwyższa odporność, a wysoka zawartość luteiny i zeaksantyny korzystnie wspomaga wzrok wzmacniając siatkówkę oka.

Ponadto zgromadzony chlorofil w wybarwionej na zielony kolor kukurydzy wspomaga procesy metaboliczne i trawienne oraz łagodzi dolegliwości związane ze stanami zapalnymi, wrzodami, hemoroidami lub astmą.

Naturalny zielony barwnik roślinny to również źródło kwasu foliowego, który w szczególności potrzebny jest w okresie ciąży, ponieważ ogranicza ryzyko wad rozwojowych u dziecka. Kwas foliowy jest również potrzebny do wytwarzania serotoniny i noradrenaliny, które są nazywane hormonami szczęścia.

CECHY FIZYCZNE

Odmiana Oaxacan Green wykształca dużej wielkości kolby o długości ok 20-23 cm, które mają średnio po 14 rzędów i 32 dość dużych ziarniaków w rzędzie. Ziarna mają zielony kolor na wierzchołku po biały u nasady i są lekko spłaszczone o wklęsłym wierzchołku, gładkie i twarde o satynowo błyszczącej powierzchni.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Ziarna kukurydzy w odmianie Oaxacan Green są bardzo pożywne i dostarczają duże ilości niezbędnych dla ludzi wartości odżywczych.

SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA

Zielona kukurydza przyrządzona na grillu ma pyszny niepowtarzalny smak kruchych ziaren z delikatną nutą orzecha i lekką słodkością.

Można ją również gotować w wodzie, ale podczas tego procesu zmienia ona kolor.

Najszybciej oczywiście przygotowuje się ją w kuchence mikrofalowej. Wystarczy do odpowiedniego dla kuchenki mikrofalowej naczynia wlać kilka łyżek wody, włożyć do niego kukurydzę, przykryć folią spożywczą i gotować przez 5 minut na najwyższej mocy.

Kolejną możliwością jest gotowanie przez ok 7 minut w parowarze.

BADANIA LABORATORYJNE

Całość produkowanej przez nas kukurydzy poddajemy kontroli przez badania losowo pobieranych próbek w laboratorium środowiskowym celem wykluczenia obecności (Listeria – monocytogenes, Salmonella, Echerichia Coli, Drożdże i Pleśnie) dzięki któremu spełnia wymagania określone w Rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1441/2007 z dnia 5 grudnia 2007 zmieniające Rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych w zakresie oznaczanych powyżej parametrów. Badania do pobrania w zakładce certyfikaty.

Copyright © 2023 UniqueCorn. Wszelkie prawa zastrzeżone. | design by GreenMouse |