PRODUKTY MĄCZNE
Mąka z ziaren niebieskiej, fioletowej, zielonej czy czerwonej kukurydzy nie zawiera glutenu i jest źródłem białka, błonnika, witaminy B1, B6, folianów i składników mineralnych. Zawiera również żelazo, magnez i cynk. Ponadto bezglutenowa mąka kukurydziana jest bogata w fenole, karotenoidy, antocyjany i flawonoidy - naturalne barwniki o bardzo silnych właściwościach przeciwutleniających, które warunkują barwę mąki i chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.
Właściwości prozdrowotne mąki kukurydzianej
- aktywność zawartych w niej antocyjanów zapobiega rozwojowi nefropatii cukrzycowej chroniąc przed uszkodzeniem i niewydolnością nerek
- przeciwrodnikowe działanie flawonoidów ma działanie przeciwnowotworowe, wspomaga regulację tkanki łącznej i chroni organizm przed stanami zapalnymi i infekcjami bakteryjnymi
- posiada cechy bioaktywne i funkcjonalne chroniące organizm przed groźbą wielu chorób: sercowo-naczyniowych, nowotworowych, udaru mózgu, artretyzmu, schorzeń układu nerwowego, katarakty, cukrzycy i wielu innych
- obniża poziom cholesterolu we krwi oraz poprawia insulino-wrażliwość tkanek, ze względu na wysoką zawartość błonnika
- wspomaga układ odpornościowy dzięki zawartości cynkuzapobiega chorobom oczu związanym z wiekiem, dzięki obecności karotenoidów: luteiny, zeaksantyny i likopenu
- zwiększa produkcję czerwonych krwinek oraz reguluje aktywność enzymów
Zastosowanie (mąka bezglutenowa)
- na pieczywo bezglutenowe lub inne produkty i potrawy bezglutenowe
- do wypieków ciast, pierogów, makaronów, tortilli, klusek (nie tylko dieta bezglutenowa)
- i innych wg upodobań kulinarnych, w tym również dla osób na diecie bezglutenowej.