HOPI BLUE
POCHODZENIE
Niebieska kukurydza (znana również jako Blue Corn, Hopi Blue, Yoeme Blue, Tarahumara Maiz Azul i Rio Grande Blue) to kukurydza typu flint uprawiana w Meksyku, południowej części Stanów Zjednoczonych. Jest to jeden z głównych rodzajów kukurydzy stosowany do tradycyjnej żywności południowej i środkowej części Meksyku znany jako tlacoyo.
Odmiana ta została pierwotnie opracowana przez Indian z plemienia Hopi. Pozostaje istotną częścią potraw Hopi, takich jak chleb piki czy mączka z niebieskiej kukurydzy, która jest mielona z całych jej ziaren i ma słodkawy smak.
CECHY FIZYCZNE KUKURYDZY
Odmiana Hopi Blue wykształca dość dużej wielkości kolby o długości ok 22 cm, średnio to 14 rzędów po ok. 32 dość dużych (5-8 mm) ciemno niebieskich ziarniaków w każdym rzędzie. Ziarna są lekko owalne o zaokrąglonym wierzchołku, gładkie i twarde z okrywą o błyszczącej powierzchni.
WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE
Kukurydza w odmianie Hopi Blue zawiera więcej przeciwutleniaczy, antocyjanin i fenoli niż jagody. Fenole mają wiele właściwości bioaktywnych i funkcjonalnych, co pobudza regenerację tkanki łącznej, poprawia krążenie krwi i obniża poziom cholesterolu. Wspiera wytwarzanie kolagenu, poprawia mikro-krążenie i wspomaga ochronę naczyń krwionośnych przed działaniem utleniaczy chroniących komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników, a kod genetyczny DNA przed uszkodzeniem i zbyt szybkim starzeniem się komórek i organów, co podnosi odporność i wpływa na ograniczanie chorób: sercowo-naczyniowych i nowotwo-rowych, udaru mózgu, artretyzmu, schorzeń układu nerwowego, katarakty, cukrzycy i wielu innych (właściwości przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe).