Hopi Blue

HOPI BLUE

POCHODZENIE

Niebieska kukurydza (znana również jako Blue Corn, Hopi Blue, Yoeme Blue, Tarahumara Maiz Azul i Rio Grande Blue) to kukurydza typu flint uprawiana w Meksyku, południowej części Stanów Zjednoczonych. Jest to jeden z głównych rodzajów kukurydzy stosowany do tradycyjnej żywności południowej i środkowej części Meksyku znany jako tlacoyo.

Odmiana ta została pierwotnie opracowana przez Indian z plemienia Hopi. Pozostaje istotną częścią potraw Hopi, takich jak chleb piki czy mączka z niebieskiej kukurydzy, która jest mielona z całych jej ziaren i ma słodkawy smak.

Hopi Blue

CECHY FIZYCZNE KUKURYDZY

Odmiana Hopi Blue wykształca dość dużej wielkości kolby o długości ok 22 cm, średnio to 14 rzędów po ok. 32 dość dużych (5-8 mm) ciemno niebieskich ziarniaków w każdym rzędzie. Ziarna są lekko owalne o zaokrąglonym wierzchołku, gładkie i twarde z okrywą o błyszczącej powierzchni. 

Hopi Blue

WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE

Kukurydza w odmianie Hopi Blue zawiera więcej przeciwutleniaczy, antocyjanin i fenoli niż jagody. Fenole mają wiele właściwości bioaktywnych i funkcjonalnych, co pobudza regenerację tkanki łącznej, poprawia krążenie krwi i obniża poziom cholesterolu. Wspiera wytwarzanie kolagenu, poprawia mikro-krążenie i wspomaga ochronę naczyń krwionośnych przed działaniem utleniaczy chroniących komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników, a kod genetyczny DNA przed uszkodzeniem i zbyt szybkim starzeniem się komórek i organów, co podnosi odporność i wpływa na ograniczanie chorób: sercowo-naczyniowych i nowotwo-rowych, udaru mózgu, artretyzmu, schorzeń układu nerwowego, katarakty, cukrzycy i wielu innych (właściwości przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe).

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Ziarna kukurydzy w odmianie Hopi Blue są bardzo pożywne i dostarczają duże ilości niezbędnych w diecie każdego zwierzęcia wartości odżywczych tj.:

 

Składnik

Jednostka

Zawartość

Kwasy tłuszczowe nasycone

g/100g

< 0,10

Białko

g/100g

10,40

Cukry

g/100g

3,10

Tłuszcz całkowity

g/100g

5,50

Sól

g/100g

0,01

Sód

g/100g

< 0,30

Węglowodany

g/100g

59,30

Wartość energetyczna

kj/100g

1494,00

Wartość kaloryczna

Kcal/100g

355,00

PRODUKTY

Nasze produkty to naturalne i nieprzetworzone, wysuszone w kolbie ziarno kukurydzy zwyczajnej (zea mais) w różnych odmianach.

Uprawiana przez nas kukurydza Hopi Blue stanowi karmę uzupełniającą dla gryzoni (w tym: myszy, szczurów, szynszyli, myszoskoczków, chomików, koszatniczek, świnek morskich).

Dostępna jest w opakowaniach pojedynczych i dwupakach.

Hopi Blue

Podobnie jak inne odmiany z naszych upraw, kolby odmiany Hopi Blue również zbierane są ręcznie, aby po oczyszczeniu z liści okrywowych trafić do suszarni na około dwa tygodnie.

BADANIA LABORATORYJNE

Ze względu na różnorodność wykorzystania produkowanej przez nas kukurydzy całość produkcji poddajemy kontroli przez badania losowo pobieranych próbek w laboratorium środowiskowym celem wykluczenia obecności (Listeria – monocytogenes, Salmonella, Echerichia Coli, Drożdże i Pleśnie) dzięki któremu po zapakowaniu karma spełnia wymagania określone w Rozp. Komisji (WE) nr 1441/2007 z dnia 5.12.2007 zmieniające Rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych w zakresie oznaczanych powyżej parametrów. Badania do pobrania w zakładce certyfikaty.

Copyright © 2023 UniqueCorn. Wszelkie prawa zastrzeżone. | design by GreenMouse |