Oaxacan Green

OAXACAN GREEN

POCHODZENIE

Odmiana tej pięknej kukurydzy o szmaragdowym zabarwieniu dojrzałych ziaren już setki lat temu była uprawiana pod nazwą Oaxacan Green przez Indian z Plemienia Zapotek w południowym Meksyku w stanie Oaxaca w rejonie przesmyku Tehuantepec.

Oaxacan Green
Zapotekowie zbierali kolby kukurydzy Oaxacan Green w fazie dojrzałości mlecznej do spożywania po ugotowaniu lub pieczeniu w ognisku, zbierane w fazie suchej (dojrzałości mącznej) wykorzystywano na mąkę do pieczenia chleba jak również do sporządzania ciasta do tortilli i tamalii oraz jako pasza dla zwierząt.

CECHY FIZYCZNE

Odmiana Oaxacan Green wykształca dużej wielkości kolby o długości ok 20-23 cm, które mają średnio po 14 rzędów i 32 dość dużych ziarniaków w rzędzie. Ziarna mają zielony kolor na wierzchołku po biały u nasady i są lekko spłaszczone o wklęsłym wierzchołku, gładkie i twarde o satynowo błyszczącej powierzchni.

Oaxacan Green

WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE

Pod względem wartości odżywczych odmiana ta nie różni się niczym od popularnej w Europie kukurydzy żółtej, jednak to co zyskuje organizm ze spożywania jej ponad podstawowe wartości odżywcze jest nie do przecenienia.

Za zielone wybarwienie ziaren odpowiada wysoka zawartość chlorofilu, który bardzo pozytywnie wpływa na układ trawienny oraz stymuluje pracę wątroby wspomagając organizm w procesie usuwania toksyn, co wpływa bezpośrednio na stan skóry, podwyższa odporność, a wysoka zawartość związków z grupy karetoneidy jak luteina i zeaksantyna  korzystnie wspomaga wzrok i wzmacnia siatkówkę oka.

Ponadto zgromadzony chlorofil w wybarwionej na zielony kolor kukurydzy wspomaga procesy metaboliczne i trawienne oraz łagodzi dolegliwości związane ze stanami zapalnymi, wrzodami, hemoroidami lub astmą.

Naturalny zielony barwnik roślinny to również źródło kwasu foliowego, który w szczególności potrzebny jest w okresie ciąży, ponieważ ogranicza ryzyko wad rozwojowych płodu. Kwas foliowy jest również potrzebny do wytwarzania serotoniny i noradrenaliny, które są nazywane hormonami szczęścia.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Ziarna kukurydzy w odmianie Oaxacan Green są bardzo pożywne i dostarczają duże ilości niezbędnych dla zwierząt wartości odżywczych.

PRODUKTY

Nasze produkty to naturalne i nieprzetworzone, wysuszone w kolbie ziarno kukurydzy zwyczajnej (zea mais) w różnych odmianach.

Uprawiana przez nas kukurydza Oaxacan Green stanowi karmę uzupełniającą dla gryzoni (w tym: myszy, szczurów, szynszyli, myszoskoczków, chomików, koszatniczek, świnek morskich).
Dostępna jest w opakowaniach pojedynczych i dwupakach.

Oaxacan Green
Podobnie jak inne odmiany z naszych upraw, kolby odmiany Oaxacan Green również zbierane są ręcznie, aby po oczyszczeniu z liści okrywowych trafić do suszarni na około dwa tygodnie.

BADANIA LABORATORYJNE

Ze względu na różnorodność wykorzystania produkowanej przez nas kukurydzy całość produkcji poddajemy kontroli przez badania losowo pobieranych próbek w laboratorium środowiskowym celem wykluczenia obecności (Listeria – monocytogenes, Salmonella, Echerichia Coli, Drożdże i Pleśnie) dzięki któremu po zapakowaniu karma spełnia wymagania określone w Rozp. Komisji (WE) nr 1441/2007 z dnia 5.12.2007 zmieniające Rozp. (WE) nr 2073/2005 sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych w zakresie oznaczanych powyżej parametrów. Badania do pobrania w zakładce certyfikaty.

Copyright © 2023 UniqueCorn. Wszelkie prawa zastrzeżone. | design by GreenMouse |