SCARLET CZERWONA
POCHODZENIE
Odmiana Scarlet Czerwona została stworzona w procesie naturalnego krzyżowania odmiany kukurydzy typu Purple Corn (zea mays indurata, purpurowa kukurydza) pochodzącej z Ameryki Południowej z rodzimą odmianą kukurydzy polskiej typu Flint.
CECHY FIZYCZNE KUKURYDZY
Odmiana Scarlet Czerwona wykształca średniej do dużej wielkości kolby o długości ok 18 cm, średnio to 14 rzędów po ok. 28 dość dużych (5-8 mm) czerwono-czarnych ziarniaków w każdym rzędzie. Ziarna są lekko owalne o zaokrąglonym wierzchołku, gładkie i twarde z okrywą o błyszczącej powierzchni.
WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE
Ta czerwona kukurydza posiada podobnie jak żółte odmiany wiele różnych wartości odżywczych, jednak w odróżnieniu od żółtej kukurydzy posiada dodatkowo właściwości prozdrowotne.
Za czerwony kolor ziaren tej odmiany odpowiada zawarty w nich likopen – organiczny związek chemiczny z grupy karotenów, który w odróżnieniu do β-karotenu nie ulega przekształceniu w układzie trawiennym i jest uznawany za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Ma silny wpływ na ochronę układu krwionośnego, zapobiega występującemu powszechnie u zwierząt i ludzi zlepianiu się płytek krwi (agregacji) i tworzeniu się w ten sposób skrzepów, które wywołują w dalszej konsekwencji schorzenia sercowo naczyniowe, w tym miażdżycę, chorobę wieńcową i prowadzą do zawałów serca.
Kukurydza ta zawiera jednocześnie dużą ilość flawonoidów, które jako bardzo aktywne antyoksydanty skutecznie przeciwdziałają starzeniu się komórek chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami i różnego rodzaju chorobami nowotworowymi i sercowo-naczyniowymi.