Strawberry

STRAWBERRY

POCHODZENIE

Botanicznie odmiana tej kukurydzy należy do gatunku zbóż  z rodziny wiechlinowatych i wywodzi się z upraw Indian z plemienia Tutelo żyjących między XIII a XVIII wiekiem na terenach Wirginni, a następnie krótko w okolicach Północnej Karoliny, Pensylwanii i Nowego Yorku, skąd pod koniec XVIII wieku przenieśli się w okolice Ontario.

Strawberry

CECHY FIZYCZNE KUKURYDZY

Odmiana "Strawberry" o twardych, drobnych, podłużnych ziarnach, zazwyczaj o klinowatym kształcie, a czasem gruszkowatych i spłaszczonych ziarnach długości 5-6 mm i grubości 3 mm (małe ziarna kukurydzy), wyraźnie zaostrzonych na końcu, zabarwionych na czerwono-bordowy kolor, ze względu na wyjątkowo atrakcyjny wygląd i małą wielkość ziarniaków jest rarytasem dla drobnych gryzoni i małych ptaków.

Zwierzęta domowe, zarówno gryzonie jak i ptaki chętnie zjadają te drobne ziarno kukurydzy, wyłuskując sobie pojedynczo z kolby, co zazwyczaj traktują jako dodatkową atrakcję, ponieważ to naturalna czynność, którą robią instynktownie, a w domowych klatkach nie mają ku temu zbyt wielu sposobności. Choć kolby tej odmiany są stosunkowo małe, bo ich długość waha się między 50 a 70 mm a średnica między 25 a 35 mm to jednak natura osadziła średnio w jednej kolbie po 300 ziarniaków.

Strawberry

WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE

To naturalne pożywienie dzikich ptaków i gryzoni od setek lat, które oprócz podstawowych wartości odżywczych jak białko i węglowodany, dostarcza wielu mikroelementów i minerałów poprawiających zdrowie i wydolność organizmu. Znamiona kukurydzy wspomagają pracę nerek, pęcherza i woreczka żółciowego działając rozkurczowo i przeciwzapalnie, błonnik wspomaga pracę jelit i przemieszczanie się w nich resztek pokarmowych.

Stymuluje wydzielanie soków trawiennych, co ma bardzo duże znaczenie w przypadku wszelkiego rodzaju problemów ze strony układu pokarmowego, np. zatwardzeń czy biegunek.

Badania dowodzą, że kukurydza z naturalnymi ciemnymi pigmentami jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wywołujące cukrzycę i choroby nowotworowe wolne rodniki (magia kukurydzy). Kukurydza zaspokaja dużą część dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, a jej ziarna są bogate w witaminę E i Selen – naturalne przeciwutleniacze, które nie tylko opóźniają procesy starzenia, ale przede wszystkim zwiększają odporność organizmu na różnego rodzaju choroby.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Ziarna kukurydzy w odmianie Strawberry (Kukurydza Truskawskowa) są bardzo pożywne i dostarczają duże ilości niezbędnych w diecie każdego zwierzęcia wartości odżywczych tj.:

 

Składnik

Jednostka

Zawartość

Kwasy tłuszczowe nasycone

g/100g

< 0,10

Białko

g/100g

6,40

Cukry

g/100g

0,90

Tłuszcz całkowity

g/100g

1,90

Sól

g/100g

0,20

Sód

g/100g

< 0,10

Węglowodany

g/100g

82,20

Wartość energetyczna

kj/100g

1576,50

Wartość kaloryczna

Kcal/100g

371,50

 

PRODUKTY

Nasze produkty to naturalne i nieprzetworzone, wysuszone w kolbie ziarno kukurydzy zwyczajnej (zea mais) w różnych odmianach.

Uprawiana przez nas kukurydza Strawberry stanowi karmę uzupełniającą dla gryzoni (w tym: myszy, szczurów, szynszyli, myszoskoczków, chomików, koszatniczek, świnek morskich) i ptaków.

Dostępna jest w opakowaniach pojedynczych, dwu i trzypakach, jako karma dla gryzoni lub karma dla ptaków domowych.

Strawberry

Podobnie jak inne odmiany z naszych upraw, kolby odmiany Strawberry również zbierane są ręcznie, aby po oczyszczeniu z liści okrywowych trafić do suszarni na około dwa tygodnie.

BADANIA LABORATORYJNE

Ze względu na różnorodność wykorzystania produkowanej przez nas kukurydzy (nie tylko jako produkty dla ptaków domowych i gryzoni), całość produkcji poddajemy kontroli przez badania losowo pobieranych próbek w laboratorium środowiskowym celem wykluczenia obecności (Listeria – monocytogenes, Salmonella, Echerichia Coli, Drożdże i Pleśnie) dzięki któremu po zapakowaniu karma spełnia wymagania określone w Rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1441/2007 z dnia 5.12.2007 zmieniające Rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych w zakresie oznaczanych powyżej parametrów.

Badania do pobrania w zakładce certyfikaty.

Copyright © 2024 UniqueCorn. Wszelkie prawa zastrzeżone. | design by GreenMouse |