STRAWBERRY
POCHODZENIE
Botanicznie odmiana tej kukurydzy należy do gatunku zbóż z rodziny wiechlinowatych i wywodzi się z upraw Indian z plemienia Tutelo żyjących między XIII a XVIII wiekiem na terenach Wirginni, a następnie krótko w okolicach Północnej Karoliny, Pensylwanii i Nowego Yorku, skąd pod koniec XVIII wieku przenieśli się w okolice Ontario.
CECHY FIZYCZNE KUKURYDZY
Odmiana "Strawberry" o twardych, drobnych, podłużnych ziarnach, zazwyczaj o klinowatym kształcie, a czasem gruszkowatych i spłaszczonych ziarnach długości 5-6 mm i grubości 3 mm (małe ziarna kukurydzy), wyraźnie zaostrzonych na końcu, zabarwionych na czerwono-bordowy kolor, ze względu na wyjątkowo atrakcyjny wygląd i małą wielkość ziarniaków jest rarytasem dla drobnych gryzoni i małych ptaków.
Zwierzęta domowe, zarówno gryzonie jak i ptaki chętnie zjadają te drobne ziarno kukurydzy, wyłuskując sobie pojedynczo z kolby, co zazwyczaj traktują jako dodatkową atrakcję, ponieważ to naturalna czynność, którą robią instynktownie, a w domowych klatkach nie mają ku temu zbyt wielu sposobności. Choć kolby tej odmiany są stosunkowo małe, bo ich długość waha się między 50 a 70 mm a średnica między 25 a 35 mm to jednak natura osadziła średnio w jednej kolbie po 300 ziarniaków.
WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE
To naturalne pożywienie dzikich ptaków i gryzoni od setek lat, które oprócz podstawowych wartości odżywczych jak białko i węglowodany, dostarcza wielu mikroelementów i minerałów poprawiających zdrowie i wydolność organizmu. Znamiona kukurydzy wspomagają pracę nerek, pęcherza i woreczka żółciowego działając rozkurczowo i przeciwzapalnie, błonnik wspomaga pracę jelit i przemieszczanie się w nich resztek pokarmowych.
Stymuluje wydzielanie soków trawiennych, co ma bardzo duże znaczenie w przypadku wszelkiego rodzaju problemów ze strony układu pokarmowego, np. zatwardzeń czy biegunek.
Badania dowodzą, że kukurydza z naturalnymi ciemnymi pigmentami jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wywołujące cukrzycę i choroby nowotworowe wolne rodniki (magia kukurydzy). Kukurydza zaspokaja dużą część dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, a jej ziarna są bogate w witaminę E i Selen – naturalne przeciwutleniacze, które nie tylko opóźniają procesy starzenia, ale przede wszystkim zwiększają odporność organizmu na różnego rodzaju choroby.